Emoties
Emoties
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedstoestand. We kennen acht basis emoties, te weten: liefde, vreugde, angst, woede, verdriet, schaamte, afschuw en verbazing. Een emotie kan door een situatie of gebeurtenis ontstaan. Ze kunnen ook spontaan opkomen en je zelfs overvallen. Er valt veel te zeggen over emoties. Dat ze een functie hebben. Emoties helpen ons om zaken te verwerken en los te laten. Maar dan moeten we de emoties wel toelaten en volledig willen voelen. Helaas is het best lastig om heftige emoties te reguleren. Ze maken ons kwetsbaar. We kennen zowel negatieve als positieve emoties.
Positieve emoties
Vreugde, rustig, veilig, vertrouwen, acceptatie, geliefd, verliefd, ontspannen, vredig, energiek, vrolijk, enthousiast, tevreden, sterk, zelfverzekerd, onbezorgd, verbonden, comfortabel, competent, behaaglijk, dankbaar, trots, waardevol, plezierig en hoopvol.
Negatieve emoties
Boos, verlegen, gespannen, verdrietig, zwak, bedreigd, bang, jaloers, paniekerig, gejaagd, ontevreden, onzeker, schaamtevol, gekwetst, gebruikt, misbruikt, verraden, afgewezen, benauwd, woedend, gefrustreerd, vernederd, vijandig, afhankelijk, verloren, ongeduldig, verveeld en nutteloos.
Er zullen vast nog meer emoties zijn, maar ik denk dat dit wel de meest voorkomende zijn. Wat is het verschil tussen een gevoel en een emotie? Een gevoel geeft vaak inwendige feedback die mensen voor zichzelf houden. Denk hierbij aan (negatieve) gedachten die we geloven. Deze kunnen beperkende overtuigingen worden en kunnen zorgen voor ongezonde keuzes en (levens)patronen.
Emoties zijn vaak zichtbaar voor de omgeving en zijn af te lezen of te horen van de ander en worden vaak veroorzaakt door een situatie of gebeurtenis. Emoties kunnen sterker en bepalender zijn dan gevoelens, maar dat hoeft niet. Het omgaan met (negatieve) emoties is voor veel mensen geen makkelijke opgave.
Er wordt veelvuldig struisvogelpolitiek toegepast in de hoop dat de emoties vanzelf weggaan. Helaas werkt dit niet. Emoties gaan pas weg wanneer ze doorvoelt zijn. Je kunt ze zien als gasten die op bezoek komen. Wanneer je de deur opent en ze binnenlaat, gaan ze op enig moment ook weer weg. Het zijn geen vaste bewoners die blijven. Maar ze zijn wel hardnekkig en willen gezien en gevoeld worden. Ze willen bestaansrecht en (h)erkenning. Wanneer ze niet welkom zijn en niet binnen mogen komen, blijven ze op onze deur kloppen. En als we ze niet toelaten breken ze in, verstoppen zich en gaan niet meer zomaar weg. We kunnen ze dus maar beter toelaten.
Dat voelen dat is toch wel een dingentje. Hoe doe je dat? Het begint bij het herkennen van een emotie en deze vervolgens erkennen. Hoe heftig de emotie ook is, wanneer je bereid bent om deze te voelen en erin te ademen zul je merken dat deze verandert in heftigheid en zelfs ook weer weg gaat. Dit betekent niet dat de emotie niet terugkomt want ze zijn vaak gelaagd. Het gaat om laagjes afpellen. Acceptatie speelt ook een grote rol bij /toelaten/verwerken/loslaten.
Voelen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Wanneer we zaken vanuit het weten blijven benaderen en de daarbij horende emoties niet kunnen of durven voelen zal er geen (blijvende) gedragsverandering optreden. Heb jij hulp nodig bij het voelen? Reguleren van je emoties? Ik kijk graag als coach/therapeut met je mee.